27.3.09

Glatko je slatko

Utvrdite činjenice!
Ako posjedujete crne dlake jakog korijena svakako izbjegavajte brijanje i depilacijske kreme. To vam može samo naškoditi i pogoršati situaciju. Korjen će dodatno ojačati, dlaka će rasti brže i gušće. Noge će Vam više ličiti na mušku bradu, umjesto na sexy legs. Brijanje si mogu priuštiti samo prirodne blondine, tanke dlake i slabog korjena.

PODRUČJE PAZUHA
Ako razmišljate o depilaciji pazuha voskom imajte na umu da je riječ o jako osjetljivom području i nikako nije preporučljivo tu čupati dlake iz korjena. U pazuhu se nalaze limfni čvorovi te kod žena mogu prouzročiti probleme sa dojkama. Ako to ipak radite redovito kontrolirajte područje pazuha i dojki. Ovo zna biti bolno iskustvo, ali ste na miru bar dva tjedna nakon depilacije.
Možete si kupiti i puderasti roll-on koji će produžiti vrijeme potrebno za brijanje/depiliranje.

NAUSNICE/OBRVE
Depiliranje dijelova lica nije štetno. Vosak nanosite unutar kritičnog područja, a rubove počupajte pincetom. Tako vam se područje tamnijih dlaka neće proširiti. Nikako Vam ne bih savjetovala uporabu britvice za ovo područje. Prije nego se odlučite za čupanje, probajte sa kremama za izbjeljivanje.

PREPONE
Danas se pod depilacijom prepona zapravo podrazumjeva čupanje i znatnog dijela genitalija. To je rezultat sve minijaturnijih bikinija i donjeg veša. Ovaj postupak isto nije preporučljiv zbog limfnih čvorova koji se tu nalaze. Može doći i do jake gnojne upale, posljedice urastanja dlaka. Doduše to se može dogoditi i nakon brijanja. Uglavnom pazite da se koža dobro zateže da ne bi došlo do podljeva ili porezotina kod brijanja, te nakon tretmana hidratizirajte kožu.
Obzirom da danas dlakavost nije u modi morati ćete se odlučiti za onaj postupak koji koža bolje podnosi.

RUKE
Da, čupanje ruku postaje sve popularnije. Sve smo manje tolerantni na dlakice. Nikako žilet, samo vosak dolazi u obzir. Dlake malo potamne nakon depilacije, al u večini slučajeva dlake neće postati niti jako tamne niti gušče. Prijelaz zna biti vidljiv, osobito kod osoba sa tamnijim dlakama.


Nakon depilacije ne izlagati kožu suncu, moru ili solariju sve dok se crvenilo ne povuče i koža smiri.

24.3.09

Nešto o dlakama

Bigelow


Dlake su rožnate vlaknaste izrasline po tijelu građene od bjelančevina. Imaju različite uloge: u nosu sprječavaju ulaz iritansa i prljavštine, na vlasištu štite od UV zraka, oči štite od jakog svijetla i kapi znoja, a u pregibima smanjuju trenje i iritiranje kože, a služe kao senzorni organ.



Dlačice na raznim dijelovima tijela rastu različitom brzinom i gustočom. Dlake pokrivaju cijelo tijelo, osim dijelova kao što su usne, dlanovi, pupak, tabani i neki vanjski dijelovi genitalija. Sama struktura, gustoća dlaka, njihova debljina i boja ovise od spola, nasljednosti, hormonalnog statusa i rase. Na dlakavost utječu i neke bolesti i lijekovi.

Svaka dlaka raste u uskom kanalu, tzv. folikuli dlačica, te kroz dermu i epidermu izbija na površinu kože. Dio dlake iznad površine kože predstavlja stabljiku dlake. Dio koji je u koži zove se korijen dlake - koji je na svom početnom dijelu zadebljan pa izgleda kao lučica tkz. bulbus. Na donjem dijelu bulbusa nalazi se udubina - papila kroz koju se hrani dlaka. Dlake rastu različitim fazama ciklusa neovisno jedna o drugoj.



Depilacija se pojavila još u vrijeme egipćana i Rimljana. Egipatski svećenici bili su potpuno depilirani jer se pokazivanje dlačica smatralo amoralnim. Čak su postojali robovi koji su bili specijalizirani za depilacije.

Početkom prošlog stoljeća depilacija se počela širiti i među ženama. Sredinom prošlog stoljeća počinju se pojavljivati depilacijske kreme, hladni i topli vosak i sl. 1990-tih depilacija postaje "obavezna", a prema nekim podacima se smatra da se 80% današnjih žena depilira.

Uklanjanje dlačica

Postoji cijeli niz načina da uklonite dlake, pa ćemo spomenut neke najpopularnije. Kada se sami služite raznim metodama depiliranja treba paziti na ozljede- porezotine, hematomi, opekotine i sl. Nakon uklanjanja dlačica često dođe do pojave crvenih upaljenih prištića. To se dešava zbog masnih žlijezda koje se nalaze na krajevima živaca. Da bi to izbjegli možete probati sa antiseptičkom kremom (savjetujte se sa ljekarnikom).

Brijanje
- najjednostavnija, najjeftinija, lako izvediva i najbrža tehnika uklanjanja dlačica. Najpogodniji dijelovi tijela za brijanje su noge i područje ispod pazuha. Da bi se čim bolje izbrijali upotrijebite novu britvicu i lagano je povlačite odabranim područjem. Britvicu bi trebalo mijenjati nakon svakog petog korištenja. Naravno, nemojte zaboraviti koristiti gel ili pjenu. Britvica se povlači suprotno rastu dlaka. Na nekim područjima tijela dlake rastu u svim smjerovima, pa se tako i brijte. Nakon brijanja pazuha nemojte koristiti dezodorans bar 1 sat. Za brijanje bikini područja, lagano nategnite kožu kako bi vam bilo lakše. Nakon brijanja kožu namažite uljem ili mlijekom za tijelo.
Nedostatak je prebrz rast dlačica, te je potrebno ponavljati postupak svaki drugi dan. Nakon brijanja dlačice rastu brže i čvršće su, često i nekoliko dlačica iz istog korjena.


Depilacija voskom

Najkorisnija je za zone koje nisu osjetljive, a to je područje nogu i nausnica. Kad je vosak topao, ulazi u folikule i izvlači u cijelosti dlaku iz korijena, za razliku od brijanja koje samo reže dlake. Dlake će vam narasti tek za 3 tjedna. Nakon depilacije koža ostaje glatka duže vrijeme, a svaki novi tretman oslabljuje korijen dlake, pa one postaju sve rjeđe i tanje. Bol je trenutna, a neki sretnici je jedva osjete, ako se postupak izvodi pravilno. Vosak se koristi za sve dijelove tijela, poput bikini zone, stomaka, ruku, nogu...

Voskom nikad ne čupajte tjedan prije i za vrijeme mjesečnice. Dlačice trebaju izrasti prije čupanja najmanje pola centimetra. Najbolji način reduciranja boli je opuštanje (znam da nije lako ali probajte koji put). Kad ste napeti, folikule se zatvore i vosak ne dopire do korijena dlake. Treba imati na umu da se prije odlaska na depilaciju voskom treba malo i pripremiti. Evo još nekoliko korisnih savjeta:

1. Piling- oni koji imaju problema sa uraslim dlačicama trebali bi 1 dan prije depilacije napraviti dobar piling (te bar 1-2 puta mjesečno bez obzira na depilaciju). Urasle dlake se stvaraju, uglavnom, zbog stalnog brijanja, čupanja pincetom i epilatorom, te loše izvedene depilacije kada se dlaka umjesto da se iščupa iz korijena, polomi. To se pogotovo dešava u predjelu prepona. Nikad ne radite piling nakon depilacije, pustite kožu da se oporavi bar 2-3 dana nakon depilacije.
Nemojte vaditi urasle dlake raznim nedezinficiranim predmetima ili prljavim rukama. Probajte pustiti dlaku da sama izađe iz kože te ju uklonite pincetom. Ako dođe do upale i gnojnog proštića oko urasle dlake probajte ju istisnuti čistom vatom te dezinficirajte ranicu.
Vjerojatno i vaši saloni za njegu tijela imaju pristojnu ponudu profesionalnih preparata za njegu tijela prije i nakon depilacije. Za one koji više vole prirodne proizvode mogu probati sa slijedećim:

- Recept za prirodni piling 1
2 velike žlice sitne morske soli
2 velike žlice smeđeg šećera
2 do 3 velike žlice nerafiniranog baznog ulja po izboru (bademovo, maslinovo, kantarion, sezam, jojoba)

- Recept za prirodni piling 2
Pol male šalice maslinovog ulja
Šaka morske soli (može i gruba sol za tijelo, ali za piling lica mora bit sitna sol)

Sastojke promiješati i prije tuširanja lagano nanijeti na cijelo tijelo ili područja koja namjeravate depilirati, te nježno trljati par minuta (paziti da prejakim trljanjem ne iziritirate kožu). Nakon toga piling isperite vodom sa kože. Nakon pilinga preporučljivo je namazati kožu sredstvom za hidrataciju (mlijekom za tijelo, dječjim uljem....)

2. Tuširanje prije depilacije voskom- topla voda omekša dlake i opusti kožu, što depilaciju čini i manje bolnom.

3. Čista koža- nakon tuširanja, prije depilacije nemojte na kožu nanositi nikakva kozmetička sredstva (nikakve kreme, mlijeka, stikove, deodoranse...). Koža mora biti suha, inače se dlake neće moći dobro zaljepiti za trakicu sa voskom, te kad dođete doma ćete primjetiti da su brojne dlake još uvijek na Vašim nogama umjesto da su ostale kod Vaše kozmetičarke.

4. Kontrola- nije na odmet da prije kraja depilacije, još dok ste na stolu, napravite blic kontrolu. Vaša kozmetičarka se sigurno neće naljutiti ako ju ljubazno upozorite na neki mogući propust (loše svijetlo ili čak pogled iz druge perspektive može ukazati na mali nenamjerni propust). Bolje odmah reagirati nego da na plaži spominjete svoju najbolju kozmetičarku.

5. Nakon depilacije- obavezno uklonite ostatak voska sa kože sa postdepil-uljem ili nekim drugim masnim uljem. Ako to ne učinite i obučete se ostat će vam mucice s odjeće zaljepljene po tretiranom području i neće te ih lako skinuti – pomaže samo ulje, kreme neće pomoći.
Različiti tipovi kože različito reagiraju na depilaciju. Ako spadate u grupu osjetljivih (crvenilo, blagi svrbež, sitni prištići...) morate pomoći svojoj koži da se brže oporavi od depilacije. Najbolje je da se posavjetujete sa svojom kozmetičarkom koja će znati ocijeniti što je Vašoj koži potrebno.
Nemojte ići na sunce, solarij ili u more dok god se crvenilo i sl. reakcije potpuno ne povuku (to može trajati od 1-3 dana). Može se dogoditi da Vam ostanu crvene flekice i do mjesec dana na depiliranoj koži. Nikada ne nanosite parfeme, deodoranse isl. neposredno nakon depilacije.
Depilacijom se skida površinski sloj kože pa nakon tuširanja toga dana obavezno nanesite i neku hidratantnu, hranjivu kremu ili smirujući losion.
Ako je depilacija voskom jedini način na koji uklanjate dlačice onda je preporučljivo i da koristite sredstvo za usporavanje rasta dlačica (osim što usporavaju rast, dlaku čine svjetlijom, mekšom i tanjom). Kod kozmetičarke se možete raspitati i za serume jer oni imaju više efekta nego takve kreme ili mlijeka za tijelo.

6. Redovito depiliranje- Zimi bi na depilaciju trebalo ići svakih 4-6 tjedana. Dlake zimi sporije i rastu. Ljeti bi trebalo svakih 2-4 tjedana (ne češće).
Imajte na umu da dlake treba pustiti da narastu za učinkovito depiliranje. Isplati se pričekat da sitne dlačice izrastu i budu spremne za čupanje. Svi znamo da ljeti nije lako čekati da one dovoljno izrastu za depilaciju, pa često posežemo za žiletom. Ipak znajte da će se redovitom depilacijom dlake prorijediti, omekšati, posvijetliti i skratiti, te će samim time biti i ljeti manje uočljive.

7. Alergijske reakcije na vosak- Danas postoje različite vrste voska i večina ih je za osjetljivu kožu pa su alergijske reakcije rijetke. Raspitajte se o sastojcima voska prije depilacije. Ipak treba biti oprezan. Normalno je da se nakon depilacije pojavi crvenilo, lagani svrbež i sitni prištići, ali ako se ti simptomi jave u intenzivnijem obliku (plikovi, jako crvenilo, osjećaj da „koža gori“ isl) treba prekinuti sa depilacijom i naći drugi način uklanjanja dlačica. Ti se simptomi jave već nakon nekoliko minuta. Ublažavanju simptoma će pomoći šumeći kalcij, te kakva antialergijska krema (savjetujte se sa ljekarnikom).

Ako ste odlučili kupiti aparat za depilaciju te patrone i sami se depilirati kod kuće trebalo bi se prvo ispraksirati, steći tehniku, jer je postupak zaista kompliciran za kućnu upotrebu. Lakše je učiti na nekom drugom, pa se tek onda posvetite radu na sebi. To će zahtijevati i znatnu fleksibilnost jer nije lako sam sebi dohvatiti stražnji dio noge. Imajte na umu da toplina voska može uzrokovati pucanje kapilara, kao i nagli, nestručan potez trake, te može doći do podljeva zato je odstranjivanje dlačica voskom korisnije napraviti kod stručne osobe u kozmetičkom salonu.


PRIJE I POSLIJE- slobodno uvećajte sliku za bolji uvid


Egipatska (šećerna) depilacija

Danas se koristi kao idealna alternativa za sve one čija koža loše reagira na ostale oblike depilacije. Ona se zbog svog isključivo prirodnog sastava (šećer, limun, med) bez ikakvih dodatnih konzervansa i kemikalija može primjenjivati i kod osoba sa izuzetno osjetljivom kožom. Hipoalergeni proizvod, smjesa se lijepi za dlaku, ne za kožu. Posebno se preporuča za depilaciju osjetljive kože lica, pazuha, prepona i za stariju kožu, te kod osoba koje imaju psorijazu ili ekceme te one koji imaju probleme s venama i kapilarama. Higijenski je na visokoj razini jer se jednom upotrebljena pasta nikada iznova ne upotrebljava.
Šećerna pasta u potpunosti obuhvaća dlačicu i čupa je iz korijena, tako da je i ponovno izrastanje usporeno. Vremenom se dlake prorjeđuju, postaju svjetlije i sa kontinuiranim ponavljanjem depilacije, rastu ravnomjernije. Dodatna prednost je i ta što ova depilacija manje boli neko klasična metoda. Također, dlačice ne urastaju, a razmaci između depilacija su sve duži. Nakon depilacije koža je nježna i svilena.
Idealna dužina dlake potrebna za ovakvu vrstu depilacije je minimalno 5 mm. Dlaka može biti i duža, ali tada postoji mogućnost, pogotovo kod bikini zone, da se zapetlja i čini depilaciju bolnijom. Ovom metodom uklanja se 90 posto dlačica s korijenom.


Čupanje pincetom

Nakon čupanja dlačice rastu sporije i gotovo su nevidljive tri tjedna. Pinceta je dobra samo za mala područja poput obrva i drugih dijelova lica, premda se zna koristiti i za područje ispod pazuha.
Problem kod ove metode depilacije je bol, te sporost postupka. Svaku dlačicu je potrebno posebno iščupati, najbolje u smjeru rasta. Također nije lako ni naći „pravu“ pincetu. Često imamo po 5 pinceta, a da niti jedna ne valja, odnosno da Vas „štipa“ ili ne lovi dobro dlaku, pa dlaka pukne a korijen ostane. Zato kad uspijete naći „pravu“ pincetu dobro ju čuvajte. Cijena nije uvijek mjerilo da ćete dobiti bolju pincetu.


Električni epilator

Epilacija električnim epilatorom vrlo je jednostavna. Današnji epilatori sve su sofisticiraniji, pa tako novije generacije sadrže rashlađivače koji hlade kožu prilikom depilacije i tako smanjuju bol. Funkcioniraju na principu više spojenih pinceta.
Depilaciju možete obavljati sami, većini dlačica odstranjuje se i korijen, pa se postupak ponavlja nakon 2-3 tjedna, dlačice slabe i postaju rjeđe. Cijena je također prednost, jer jednom kada ga kupite ne trebaju vam dodatna ulaganja slijedećih nekoliko godina.
Ova depilacija je razmjerno spora i bolna, ovisno o površini depilacije, gustoći dlačica i dužini dlačica.


Depilacijske kreme

Kreme za depiliranje kemikalijama uklanjaju dlačice nešto ispod površine kože, te je potrebno oko tjedan dana da ponovno izrastu. Mogu se koristiti bez obzira na dužinu dlačice, ali nisu prikladna za upotrebu na licu, jer mogu iritirati kožu lica. Ovo je brz i učinkovit način uklanjanja dlaka. Depilacijske kreme su neuredne, često neugodnog mirisa. Alergijski test je vrlo važan prije upotrebe.


Lasersko uklanjanje dlaka

Trajno uklanjanje dlačica, bezbolno i s dugotrajnim rezultatima. Ovisno o vašoj koži preporučuju se različiti tretmani. Tretman moraju izvoditi stručne osobe. Obično je potrebno napraviti najmanje tri do četiri tretmana prije potpunog uklanjanja (garantira se minimalno 30% uklonjenih dlačica po tretmanu). Cijene tretmana su dosta visoke. Tretmane bi trebalo raditi zimi jer je potrebno izbjegavati izlaganje suncu prije i nakon tretmana. Ne postoji garancija da ćete trajno ukloniti dlake na taj način, odnosno nakon nekog vremena (godina) dlake ponovno počinju rasti ali prorjeđene. Obzirom da je ova vrste uklanjanja dlaka još relativno mlada dugotrajne posljedice i rezultati  nisu još dovoljno poznati ni istraženi. Dosadašnji korisnici uglavnom imaju samo pozitivne reakcije.


Izbjeljivanje dlaka

Izbjeljivanje je najpogodnija metoda za brkove i dlake na licu, jer dlačice postaju nezamjetljive, a lice je vrlo osjetljivo za ostale metode uklanjanja dlaka. Ova metoda nije prikladna za ostale dijelove tijela.