24.3.09

Nešto o dlakama

Bigelow


Dlake su rožnate vlaknaste izrasline po tijelu građene od bjelančevina. Imaju različite uloge: u nosu sprječavaju ulaz iritansa i prljavštine, na vlasištu štite od UV zraka, oči štite od jakog svijetla i kapi znoja, a u pregibima smanjuju trenje i iritiranje kože, a služe kao senzorni organ.



Dlačice na raznim dijelovima tijela rastu različitom brzinom i gustočom. Dlake pokrivaju cijelo tijelo, osim dijelova kao što su usne, dlanovi, pupak, tabani i neki vanjski dijelovi genitalija. Sama struktura, gustoća dlaka, njihova debljina i boja ovise od spola, nasljednosti, hormonalnog statusa i rase. Na dlakavost utječu i neke bolesti i lijekovi.

Svaka dlaka raste u uskom kanalu, tzv. folikuli dlačica, te kroz dermu i epidermu izbija na površinu kože. Dio dlake iznad površine kože predstavlja stabljiku dlake. Dio koji je u koži zove se korijen dlake - koji je na svom početnom dijelu zadebljan pa izgleda kao lučica tkz. bulbus. Na donjem dijelu bulbusa nalazi se udubina - papila kroz koju se hrani dlaka. Dlake rastu različitim fazama ciklusa neovisno jedna o drugoj.



Depilacija se pojavila još u vrijeme egipćana i Rimljana. Egipatski svećenici bili su potpuno depilirani jer se pokazivanje dlačica smatralo amoralnim. Čak su postojali robovi koji su bili specijalizirani za depilacije.

Početkom prošlog stoljeća depilacija se počela širiti i među ženama. Sredinom prošlog stoljeća počinju se pojavljivati depilacijske kreme, hladni i topli vosak i sl. 1990-tih depilacija postaje "obavezna", a prema nekim podacima se smatra da se 80% današnjih žena depilira.

Nema komentara:

Objavi komentar